Veilig chatten voor kinderen

kinderen veilig chatten
Kinderen lopen risico's bij het chatten. De belangrijkste tips voor ouders: weet wat er speelt, en spreek af dat ze geen persoonlijke gegevens afstaan aan virtuele vrienden.

 1. Weet wat er speelt
  Zorg dat je als volwassene op de hoogte bent: kijk rond op de websites waar de kinderen uithangen. Als je geen idee hebt waar het over gaat maak dan bijvoorbeeld zelf eens een account aan bij Habbo of probeer SnapChat op je smartphone. Kijk voor vragen over gamen op Mediaopvoeding.nl

 2. Niet chatten op zolder
  Laat jonge kinderen niet zonder toezicht achter de computer zitten. Zet de computer niet in de slaapkamer, maar in de huiskamer.

 3. Niet pesten
  Maak kinderen duidelijk dat je online pesten afkeurt, en dat ze niet moeten denken dat je op internet anoniem bent. Alles wat je intypt bij het chatten, en alles wat je verstuurt - mails, foto's, webcambeelden - kan door anderen worden opgeslagen en doorgestuurd.

 4. Geen adressen
  Spreek duidelijk met kinderen af dat ze geen adres, telefoonnummer en achternaam geven aan mensen die hen benaderen via internet.

 5. Geen onbekende "vrienden"
  Spreek met kinderen af dat ze alleen "vriend" worden op sociale netwerken met mensen die ze in het echt kennen.

 6. Tref maatregelen als je kind gepest wordt
  Worden er nare berichten, foto's of filmpjes over je kind verspreid via sociale media? Lees hier wat je kunt doen als je kind gepest wordt op internet: Stop cyberpesten.

 7. De brochure Kinderen en online privacy van Digibewust, Mijn Kind Online en Kennisnet biedt informatie en tips voor ouders en leerkrachten over privacykwesties.

 8. Het Wilde Woeste Woud
  Online spel van de Raad van Europa waarin je muntjes verzamelt - Info, Privacy, Beveiliging en Oplettendheid - om toegang te krijgen tot E-stad.