Navigatie apps

auto delen
Navigatie-apps zijn een voordelig alternatief voor klassieke navigatiesystemen, en kunnen vaak ook offline worden gebruikt. Een overzicht van de beste gratis apps.
Offline navigeren
De meeste navigatie-apps op deze pagina kunnen ook offline worden gebruikt. Je download dan vooraf de kaarten, en hoeft onderweg geen gebruik te maken van mobiel internet. GPS werkt gewoon, omdat dit systeem geen gebruik maakt van de dataverbinding (let op: wel van je batterij). Er kleven ook een paar nadelen aan offline navigeren: je ontvangt geen actuele gegevens, zoals filemeldingen. En als je een gebied binnenrijdt waarvan de kaart niet is gedownload, zul je deze uiteraard alsnog moeten ophalen.

Google Maps
Deze Google-dienst is vaak standaard geïnstalleerd op Android en iOS toestellen. Naast kaarten en routes voor auto, OV, fiets en voetganger biedt de app ook gesproken navigatie in het Nederlands. De kaarten zijn betrouwbaar, maar de navigator reageert niet adequaat als je van de route raakt. Ook de aanwijzingen voor automobilisten bij het rijden op de snelweg zijn niet ideaal. Google Maps biedt wel veel informatie - o.a. over bedrijven en restaurants - en kan met Streetview een bestemming tot op straatniveau laten zien. Er zijn kaartgegevens van 220 landen beschikbaar. Je kunt Google Maps ook offline gebruiken door een gebied te downloaden. Breng daarvoor het gebied op je scherm, tik op de adresbalk en kies Nieuw offline gebied downloaden. Er wordt gevraagd om de kaart een naam te geven, waarna hij wordt opgeslagen op je toestel. De kaarten zijn te beheren via Instellingen - Offline gebieden.
Platform: Online, Android, iOS, Windows Phone.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja.

HERE WeGo
Uitstekende navigatie-app voor Europa waarbij je de kaarten en de navigatiestem vooraf kunt downloaden. Dit maakt het ook mogelijk om zonder internetverbinding te navigeren. Uiteraard ben je dan wel verstoken van live informatie over files en OV-vertragingen. Bij het opstarten vraagt HERE WeGo om je bestemming en transportmiddel (auto, deelauto, fiets, OV of te voet). Eventueel na het vergelijken van trajecten en reiskosten wordt de route aangemaakt. De app werkt vlekkeloos: de kaarten zijn duidelijk, net als de aanwijzingen bij afslagen. Deze app wordt gemaakt door Nokia HERE, dat eigendom is van de Duitse autofabrikanten BMW, Audi en Daimler. Met de gegevens van gebruikers van de app worden de kaarten verbeterd.
Platform: Online, Android, iOS.
Taal: Nederlands, en andere talen.
Gratis: Ja.

Waze
Waze is een zeer goede keuze als je onderweg beschikt over een mobiele dataverbinding. Deze navigatie-app biedt betrouwbare kaarten, duidelijke aanwijzingen en haakt snel in op actuele verkeerssituaties. Je locatie wordt via GPS bepaald, en na het opgeven van een bestemming krijg je gesproken instructies. Hierbij kun je soms kiezen uit meerdere routes. Routes die je vaker rijdt zijn op te slaan, om de volgende keer sneller te openen. Waze-gebruikers helpen elkaar in real time door informatie door te geven over benzinekosten, controles en problemen op de weg. Het is mogelijk om in Waze vooraf een route op te vragen, en deze offline te gaan rijden. Dit werkt echter niet optimaal: je kunt niet van de route afwijken, en het is (nog) niet mogelijk om hele gebieden te downloaden. Kortom: deze app is online op zijn best.
Platform: Android, iOS, Windows Phone.
Taal: Nederlands en andere talen.
Gratis: Ja.