Toetsenbord doet raartoetsenbord doet raar
Snelle oplossingen voor veel voorkomende toetsenbord problemen.

Leestekens werken niet meer

Met de juiste instellingen kun je op een QWERTY en een AZERTY toetsenbord een leesteken typen, en daarna een letter: het leesteken wordt dan op de letter gezet. Als dit opeens niet meer werkt is waarschijnlijk per ongeluk een andere toetsenbordinstelling geactiveerd. Ook als er plotseling verkeerde tekens verschijnen - t6etsenb6rd! - is het verkeerde toetsenbord of de verkeerde taal geselecteerd.

Herstellen
Klik op Ctrl-links+Shift (wijzigen van toetsenbordindeling) of
Klik op Alt-links+Shift (wijzigen van invoertaal)

Om te voorkomen dat steeds weer een verkeerde instelling boven komt kun je één toetsenbordinstelling en taal gebruiken, en de andere verwijderen:

  1. In Windows 10:
    Ga naar Start - Instellingen - Tijd en taal - Regio en taal.

  2. In Windows 8:
    Ga naar het blokjesscherm en typ in: invoer. Klik aan de rechterkant op Instellingen. Klik op Invoermethoden wijzigen.

  3. Ga in Windows 7 en Vista naar:
    Start - Configuratiescherm - Klok, taal en regio - Toetsenborden of andere invoermethoden wijzigen - Toetsenborden en talen - Toetsenborden wijzigen.

  4. Je ziet nu de talen en toetsenbord instellingen die zijn ingesteld. Laat alleen de juiste toetsenbordinstelling staan: voor de meeste toetsenborden in Nederland is dat Nederlands (Nederland) - Verenigde Staten (internationaal). Voor Belgische toetsenborden is de meestvoorkomende indeling Nederlands (België) - Belgisch (punt). De andere talen en instellingen kun je aanklikken en verwijderen (behalve wanneer je deze gebruikt uiteraard). Ze kunnen dan niet meer per ongeluk geactiveerd worden.

Leestekens werken niet op deze computer

Als op een bepaalde computer de leestekens nooit hebben gewerkt is waarschijnlijk het juiste toetsenbord nog niet ingesteld. Dit is eenvoudig op te lossen.
Kijk voor een handleiding op: speciale tekens invoegen.

Letters veranderen in cijfers

Waarschijnlijk staat per ongeluk de NumLock-toets aan.
Herstellen: klik op de NumLock-toets. Op toetsenborden waar de NumLock-toets een combinatietoets is moet je tegelijkertijd de Fn-toets en de NumLock-toets indrukken.