Online woordenboek Nederlands


online woordenboek
Handige lijst met hulpmiddelen voor de Nederlandse taal, zoals het Groene boekje, van Dale Online, Vlaamse woorden, puzzelwoorden, synoniemen, SMS-taal, spreekwoorden en etymologie.

Nederlands woordenboek


Nederlandse Taalunie - Woordenlijst Nederlandse Taal
De officiële woordenlijst Nederlandse taal, ook bekend als het Groene Boekje. Deze lijst bevat alleen woorden - met meervoud en lidwoord - en geen verdere uitleg.

MWB Mijn woordenboek
Deze website biedt verschillende woordenboeken en taalhulpen, waaronder puzzelwoorden, dialecten, rijmwoorden, synoniemen, antoniemen en vervoegingen van werkwoorden.

Puzzelwoordenboek
Handig woordenboek voor puzzelwoorden: je kunt o.a. zoeken naar synoniemen en namen (zoals aardrijkskundige namen) en oplossingen vinden van anagrammen en cryptische omschrijvingen. Of zoek op "woordpatroon": typ puntjes op de plaats van de missende letters, en je krijgt een lijst met passende woorden.

SMS taal
Woordenlijsten en uitleg over de 'breezertaal' met o.a. sms-letterwoorden, sms-smileys en shordjes: verkorte woorden, zoals g1 = geen.

Synoniemen.net
Website voor synoniemen: woorden die - ongeveer - hetzelfde betekenen. Je kunt direct zoeken op woorden en de verbanden tussen verschillende woorden bekijken in een grafische weergave.

Van Dale
Online basis woordenboek Nederlands.

Het Vlaams Woordenboek
Goede website met meer dan 10.000 Vlaamse woorden, termen en uitspraken: woorden die bekend zijn in Vlaanderen, maar niet tot de Nederlandse standaardtaal worden gerekend. Naast een beschrijving worden er vaak ook voorbeelden gegeven en zijn er verwijzingen naar verwante woorden.

Historische woordenboeken


Etymologiebank.nl
Uitstekende website voor etymologische informatie - de herkomst van woorden - uit verschillende woordenboeken. Je kunt direct woorden opzoeken, waarna de informatie uit verschillende bronnen wordt getoond.

Historische woordenboeken op internet
Deze website van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie biedt een aantal historische woordenboeken. Je kunt zoeken naar woorden in o.a. Oudnederlands en Middelnederlands.

Spreekwoorden, spreekwijzen, uitdrukkingen en gezegden
Nederlands standaardwerk uit 1923 met uitgebreide uitleg over de betekenis, herkomst en gebruik van spreekwoorden.