Online huishoudboekje


online kasboek
Een online huishoudboek is makkelijker bij te houden dan een kasboek. Deze diensten geven inzicht in inkomsten en uitgaven, en waarschuwen als je je budget overschrijdt.

Hoe werkt het?
De online diensten die hier genoemd worden werken geheel in de browser. Je hoeft er dus niets voor te installeren. Na het aanmelden kun je uitgaven indelen in rubrieken, budgetten vaststellen en allerlei overzichten maken.

Wat heb je ervoor nodig?
Om de gegevens van je bankrekening(en) te kunnen importeren moet je internetbankieren. Bij je internetbankrekening kun je bestanden met je gegevens exporteren, om ze daarna te importeren in een online kasboek.

Veiligheid
De risico's zijn klein, omdat je geen geld met deze diensten overmaakt. De financiële gegevens die je online zet zijn niet toegankelijk voor anderen, en - met uitzondering van Tim en Financieel Dagboek - niet gekoppeld aan persoonlijke gegevens. Bij het verzenden van gegevens tussen jouw computer en de online server wordt gebruik gemaakt van beveiligde verbindingen. Dit houdt in dat de gegevens worden versleuteld. Uiteraard ben je wel afhankelijk van de dienstverlener, die moet zorgen dat de gegevens inderdaad 100% beveiligd blijven.

Voor wie?
Een online huishoudboekje biedt vooral inzicht in de grote uitgaven. De vaste lasten - zoals energie, auto, telecom, verzekeringen - zijn goed in kaart te brengen. Bedenk wel dat je niet ziet hoe het geld uit de portemonnee verdwijnt: tenzij je overal met PIN betaald zie je alleen een geldopname in het online kasboek.

Online huishoudboekjes


AFAS Personal
AFAS Personal is een online huishoudboekje waarin de gegevens van verschillende bankrekeningen kunnen worden geimporteerd. Nadat de uitgaven automatisch zijn ingedeeld in categorieën - zoals wonen, telecom en boodschappen - ontstaat een goed inzicht in de financiën. Je ziet duidelijke grafieken, kan budgetten en begrotingen aanmaken, berekenen wat het maandinkomen is, en je eigen situatie vergelijken met anderen. AFAS Personal is overzichtelijk en werkt met bankgegevens van zeer veel banken. Het biedt meer mogelijkheden dan Cashflow. Een nadeel is dat de gegevens van de bank(en) zelf geïmporteerd moeten worden.
Benodigdheden: Internetbankieren (om bankgegevens te exporteren).
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja. Er worden aanbiedingen getoond van o.a. telecom en energieleveranciers.
Beoordeling: ++++.

Cashflow
Cashflow is een digitaal huishoudboekje, waarin de gegevens van verschillende bankrekeningen kunnen worden geimporteerd. De uitgaven worden automatisch ingedeeld in categorieën - zoals energie, auto en boodschappen - en er kunnen ook eigen categorieën worden gemaakt. Cashflow biedt duidelijke rapporten, waarmee een helder overzicht ontstaat in de financiën. De gegevens van de bank(en) moeten wel zelf geïmporteerd moeten worden.
Benodigdheden: Internetbankieren (om bankgegevens te exporteren).
Nederlands: Ja.
Gratis: Gratis basisversie, en abonnementen met meer mogelijkheden.
Beoordeling: ++++.