Internet aansluitingen


ADSL

adsl ADSL is een snelle breedband verbinding via de vaste telefoonlijn. Je hebt er een telefoonaansluiting voor nodig. De provider waarbij je een ADSL abonnement afsluit levert een ADSL-modem (dat kan ook draadloos zijn). ADSL heeft in Nederland een dekking van 99%. In België is de dekking bijna 100%. Bij een ADSL abonnement betaal je een vast bedrag per maand. Er zijn ook gecombineerde internet + telefoon abonnementen.

Internet via de kabel

kabelKabelinternet is een snelle breedband verbinding via de kabel. Je hebt er een kabel-tv aansluiting voor nodig. De provider waarbij je een internetabonnement afsluit levert een kabel-modem. Kabelinternet is niet in geheel Nederland en België verkrijgbaar. Bij een kabelabonnement betaal je een vast bedrag per maand. Er zijn ook gecombineerde internet + telefoon abonnementen.

Inbelverbinding

inbelDit is een langzame internetverbinding. Je hebt er een telefoonaansluiting voor nodig, en een modem. Via het modem bel je in op het netwerk van de internetprovider, en dan ben je online. Een inbelverbinding is geschikt om e-mail op te halen, maar niet om te gamen en downloaden: daarvoor is de verbinding te langzaam. Inbelabonnementen zijn verkrijgbaar in geheel Nederland en België, maar worden niet veel meer gebruikt. Een inbel abonnement kost weinig of niets, maar je betaalt wel telefoonkosten. Zie ook: Gratis internetten

Mobiel internet

mobielMet een laptop, PDA of mobiel kun je internetten via het mobiele telefoonnetwerk. Om te internetten met een laptop heb je een mobiele netwerkkaart nodig. De provider waarbij je een mobiel internetabonnement afsluit levert een simkaart. GPRS is een langzame internet verbinding, maar UMTS, HSDPA en EDGE zijn veel sneller. GPRS heeft in Nederland en België landelijke dekking, maar UMTS heeft dat nog niet. Bij een mobiel internetabonnement betaal je per minuut, per databundel, of je betaalt een vast bedrag per maand. Mobiel internetten is relatief duur.

Draadloos internet via WiFi

wifiOm draadloos te internetten via WiFi moet er een WiFi insteekkaart (of adapter) in de computer zitten. Bij een hotspot - een WiFi toegangspunt - kun je dan draadloos op internet. Er zijn gratis hotspots, en hotspots waar je tegen betaling kunt internetten. Je kan WiFi ook thuis installeren, maar let op: WiFi is alleen het draadloze netwerk, je hebt dan ook een internetverbinding - bijvoorbeeld ADSL - nodig.
Zie ook: Draadloos internetten met WiFi

Internet via de satelliet

satellietSatelliet internet is een snelle breedband verbinding via een satelliet. Je hebt er een schotelantenne voor nodig. Satelliet internet is een uitkomst voor gebieden waar geen andere breedband verbindingen aanwezig zijn, maar is duur. Het wordt nauwelijks gebruikt door particulieren. Het aantal aanbieders is beperkt.

Internet via glasvezel

glasvezelSupersnelle internetverbindingen zijn mogelijk via glasvezel netwerken, maar die zijn niet overal beschikbaar. Het aantal plaatsen en wijken waar een een glasvezelnetwerk wordt aangelegd neemt wel snel toe.
Kijk voor een overzicht op Glasvezel Nederland.
Op glasvezelnetwerken zijn verschillende aanbieders van internetabonnementen actief. Vaak worden gecombineerde pakketten aangeboden voor internet, telefoon en televisie. Diensten als beveiliging, back-ups en afstandwerken via glasvezel zijn in ontwikkeling.