Simulatie spellen

simulatie

Voor bouwers, boeren en managers: in deze spellen ben je de directeur van een bedrijf, een stad, of een heel imperium. Leerzaam, boeiend, en soms zéér verslavend.
Avant-Garde
Eenvoudig, maar origineel spelletje waarin je een kunstenaar bent in 19e eeuws Parijs. Je maakt en verkoopt kunstwerken, ontwikkelt je vaardigheden en leert nieuwe dingen van kunstvrienden in het café. Jaarlijks kun je een werk aanbieden voor de grote tentoonstelling in de Salon.
Platform: Online.
Taal: Engels.

ElectroCity
Simpele variant van het klassieke SimCity, waarin je een stad gaat ontwikkelen. Alles draait daar om bevolkingsgroei, electriciteit en natuurbehoud. Lang ben je hier niet mee bezig: het spel loopt na 150 spelbeurten af. Je ontvang dan een rapportcijfer.
Platform: Online.
Taal: Engels.

Factorio
In dit intelligente spel ga je een fabriek bouwen: van het delven van grondstoffen tot het ontwikkelingen van technologieën. Alles draait daarbij om het slim inrichten van je productieprocessen. Factorio is een uniek en complex spel waar je langdurig mee bezig kunt zijn. Er is een gratis demo om te proberen.
Platform: Windows, Steam, GOG.
Taal: Engels.

Farmerama
Voor de online boer en boerin: zaaien, oogsten en vee verzorgen. Farmerama is een uitgebreid spel waarin je talloze gewassen, dieren en fruitbomen kunt kweken en handelen met andere boeren. Het spel is eenvoudig en leerzaam voor beginners, maar ook heel verslavend. Spelen is gratis, tegen betaling zijn opties te verkrijgen.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.

Game Dev Story (iOS) | Game Dev Story (Android)
Origineel spel waarin je de directeur bent van een bedrijf dat succesvolle games wil produceren. Je bent bezig met personeel, promotie, kantoorruimte en alles wat er nog meer komt kijken bij het ontwikkelen van games. Dit spel is niet heel uitgebreid, maar goed - en met humor - uitgewerkt.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.

Hay Day (iOS) | Hay Day (Android)
Hay Day is het populairste boerderij-spel voor mobiel. Je begint met een stuk land, wat kippen en een marktkraampje aan de weg. In de loop van het spel bouw je de boederij uit doordat er bij nieuwe levels nieuwe gewassen, dieren en apparaten te verkrijgen zijn.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.

Mad TV
Dit online spel is gebaseerd op een prehistorisch DOS game: coole pixels en humor. Je bent directeur van een TV-station en moet elke dag 7 uur televisie produceren. Het uiteindelijke doel is om verslaggeefster Betty te versieren.
Platform: Online.
Taal: Engels.

Oiligarchy Game
Mooi klein spel waarin je gaat boren naar olie. In de loop van de tijd - die je zelf vooruit zet - komen er politieke ontwikkelingen in het spel.
Platform: Online.
Taal: Engels.

OpenTTD
OpenTTD is gebaseerd op Transport Tycoon Deluxe, een simulatiespel uit de jaren '90. Het is een serieus, uitgebreid spel waarin je een transport onderneming gaat runnen met bussen, treinen en vliegtuigen. Er zijn vele scenario's voor OpenTTD, en er is ook een multiplayer versie. Dit spel kan gratis worden gedownload.
Platform: Windows Vista, 7.
Taal: Engels.

Plant Tycoon | Plant Tycoon (iOS)
Plant Tycoon is een rustig, fascinerend spel waarin je planten gaat kweken, en nieuwe soorten leert ontdekken door te kruisen. Om ver te komen in het spel is analytisch vermogen nodig, en veel geduld: groeien duurt lang. Plant Tycoon heeft een online demoversie met beperkingen.
Platform: Online, iOS.
Taal: Engels.

Resort Empire
Klein management spel waarin je een park met vakantiehuisjes rendabel probeert te maken door slim te investeren in voorzieningen en personeel. Eenvoudig, maar effectief spelletje.
Platform: Online.
Taal: Engels.

RollerCoaster Tycoon (iOS) | RollerCoaster Tycoon (Android)
Dit is de nieuwe, gemoderniseerde versie van het klassieke spel RollerCoaster Tycoon van Atari. Als manager van een pretpark ga je achtbanen bouwen, je park inrichten en geld verdienen door het goed managen van personeel en het tevreden houden van bezoekers.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.

SimCity BuildIt (iOS) | SimCity BuildIt (Android)
BuildIt is de nieuwe, mobiele versie van het klassieke spel SimCity. Je bent de burgemeester van een stad, die groeit en zich economisch ontwikkelt. Hoe groter je stad wordt, hoe meer voorzieningen je inwoners gaan eisen.
Platform: Android, iOS.
Taal: Nederlands.

Stop Disasters
Serieus simulatie spel waarin de wereld geteisterd wordt door overstromingen, droogte en aardbevingen. Er zijn 5 verschillende scenario's, waarin je levens probeert te redden door slimme maatregelen te nemen. Dit spel is ontwikkeld door de VN en de ISDR (International Strategy for Disaster Reduction).
Platform: Online.
Taal: Engels.

Taxodus
Serieus & leerzaam simulatiespel waarin je belastingconstructies gaat opzetten voor een multinational. Daarbij wordt - deels - gebruik gemaakt van gegevens uit de echte wereld.
Platform: Online.
Taal: Engels.

Theme Hospital
Theme Hospital is een klassiek spel uit de jaren '90 waarin je de directeur bent van een ziekenhuis. Niet zo maar een ziekenhuis, want patiënten kunnen bijvoorbeeld lijden aan een King Complex (een voorliefde voor Elvis Presley outfits) of aan Chronic Nosehair. Theme Hospital is nog steeds een origineel, ijzersterk simulatiespel.
Platform: Windows 8, 7.
Taal: Engels.

Transport Tycoon (iOS) | Transport Tycoon (Android)
Transport Tycoon is de mobiele versie van dit klassieke spel, dat in grote lijnen hetzelfde is gebleven. Je kunt een enorm imperium bouwen van bussen, trams, treinen en (lucht)havens, geld verdienen en scenario's spelen.
Platform: Android, iOS.
Taal: Engels.

Township (iOS) | Township (Mac) | Township (Android)
Township is een combinatie van een stedenbouwspel en een boederijspel, met heel veel mogelijkheden. Zo kun je handel drijven, bedrijven opzetten, schatzoeken en een dierentuin beginnen: een virtuele wereld om langdurig mee bezig te zijn.
Platform: Android, iOS, Mac OS.
Taal: Nederlands.

Point and Click games
Zie ook: Dammen online