CBR en CBZ openen


cbr reader
CBR en CBZ (.cbr .cbz) zijn bestanden van de Comics Reader CDisplay. Dit soort bestanden bevatten strips, en kunnen worden gelezen met een goede comics reader.

CBR readers

Calibre
Calibre is een programma om ebooks te lezen en te organiseren, dat ook overweg kan met stripboeken in CBR. Calibre werkt met zeer veel soorten bestanden. Bestanden kunnen worden omgezet naar: epub, fb2, oeb, lit, lrf, mobi, pdb, pml, rb, pdf, tcr en txt.
Platform: Windows, Mac, Linux, USB stick.
Nederlands: Ja (de website is Engelstalig).
Gratis: Ja.

ComicRack
Uitstekende CBR reader die werkt met zeer veel comics bestanden. Het programma ziet er goed uit en kan ook bestanden omzetten en organiseren. ComicRack opent o.a. zip, rar, tar, 7z, pdf, cbz, cbr, cbt en cb7 bestanden.
Platform: Windows 10, 8, 7, Android, iPad.
Nederlands: Ja (apart taalpakket).
Gratis: Ja.

CDisplayEx
Simpel, klein programma voor het openen van comics. CDisplayEx werkt o.a. met cbr, cbz, rar zip, tar, 7z, lzh, arj, cab, tar.gz en tar.bz2 bestanden.
Platform: Windows (alle versies).
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

CBR en CBZ omzetten naar RAR of ZIP

Vaak is een CBR of CBZ bestand van internet een gewoon RAR of ZIP bestand, waarvan de extensie is veranderd. Dit is gedaan om het automatisch met een comics reader te kunnen openen. Zo'n bestand is meestal ook te openen door de exensies weer terug te veranderen: .cbr naar .rar, en .cbz naar .zip

Voor ZIP heb je - op Windows computers - geen programma nodig.
Een RAR bestand is te openen met verschillende freeware programma's.