EPS openen

eps bestand openenEen EPS bestand kan worden geopend met professionele grafische programma's, zoals Illustrator, Freehand, QuarkXpress en Photoshop. Deze gratis software kan ook EPS openen, verkleinen en omzetten naar een ander bestandstype.

Wat is EPS?
EPS staat voor Encapsulated PostScript, een bestandstype dat voornamelijk gebruikt wordt voor vectortekeningen. EPS bestanden kunnen zowel tekst als graphics omvatten: ze bieden de informatie die nodig is om een tekening te maken, maar kunnen ook bitmaps (foto's) bevatten.

Gratis programma's om EPS te openen

Let op: EPS bestanden kunnen worden geopend, maar niet worden bewerkt. Je kunt deze bestanden wel verkleinen, uitsnijden en omzetten naar een ander bestandstype.

Google Documenten
Het online kantoorpakket van Google kan ook EPS bestanden openen. Je kunt de documenten uploaden en bekijken, maar niet bewerken.
Platform: Online.
Taal: Nederlands.
Registreren: Google-account nodig.

Apple Voorvertoning (Preview)
Op Apple computers is standaard het programma Voorvertoning (Preview) aanwezig. Hierin kun je EPS-bestanden bekijken. Ga daarvoor naar de Finder, en dubbelklik op de EPS om het bestand te openen in Voorvertoning.
Platform: Mac OS.
Taal: Nederlands.

Irfanview
Klein, krachtig programma om digitale bestanden te bekijken en te bewerken. Irfanview kan EPS-bestanden openen, verkleinen en uitsnijden. De lagen in het bestand blijven daarbij niet behouden. Irfanview kan EPS ook omzetten naar een ander bestandstype, met opties voor het instellen van de kwaliteit.
Platform: Windows (alle versies).
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.
Nederlands taalpakket installeren: Ga na het installeren van Irfanview naar Irfanview languages en download de Installer bij Nederlands. Dubbelklik op het bestand. Open Irfanview, ga naar Opties > Taal wijzigen en kies Nederlands.

XnView MP
Handig programma voor het openen, bewerken en converteren van afbeeldingen. Naast EPS ondersteunt dit programma meer dan 500 bestandstypen. Met XnView MP kun je EPS bestanden openen, verkleinen, uitsnijden en omzetten naar een ander bestandstype.
Platform: Windows (alle versies), Mac OS X, Linux.
Taal: Engels. De Windows-versie is beschikbaar in vele talen, waaronder Nederlands.
Gratis: Ja, voor privé-gebruikers.