Gezond eten


afval apps
Bij een gezond leefpatroon hoort een gezond menu, met volop groente en fruit. Hoe zet je dagelijks zo'n verse maaltijd op tafel? Via deze apps en websites vind je honderden recepten en tips voor lekkere, groenterijke gerechten.
Vers, gevarieerd en groenterijk
Verse groenten en fruit zijn volop beschikbaar in Nederland en België, maar toch zijn er weinig mensen die er genoeg van eten. Jammer, want het is helemaal niet zo ingewikkeld om zelf een gevarieerde maaltijd op tafel te zetten met verse ingrediënten, zonder pakjes en zakjes. Deze websites en apps helpen een handje met gezonde recepten en hulpmiddelen, zoals menu's die wekelijks in de mailbox ploffen en boodschappenlijstjes die met één klik worden aangemaakt. Ook voor mensen die een dieet volgen - zoals cholesterolverlagend, koolhydraatarm of glutenvrij - is er volop inspiratie te vinden voor lekkere, groenterijke maaltijden.

Eten met aandacht voor dierenwelzijn en milieu? Kijk ook op: Duurzaam eten

Gezond eten

Actify Maaltijdmatch
Prima recepten voor hoofdgerechten, soepen en salades van gerenommeerde koks. Alle recepten zijn gemakkelijk te maken, en bevatten tips om gezonder te eten. Bij het aanpassen van het aantal personen wordt automatisch de ingrediëntenlijst aangepast, en je kunt een boodschappenlijstje laten maken. Nadeel: er is geen zoek- of sorteerfunctie. De app bevat circa 50 recepten en is een initiatief van Zilveren Kruis.
Platform: iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Diabetes Fonds recepten
Honderden recepten die geschikt zijn voor mensen met diabetes: minder 'snelle' koolhydraten, en volop volkorenproducten, groente en gezonde vetten. De recepten zijn goed gesorteerd, en bij elk gerecht is de voedingswaarde aangegeven. Vegetarische, glutenvrije, koolhydraatarme en geheel suikervrije recepten zijn snel te vinden.

I am a foodie
Op dit blog wordt af en toe een lekker en verantwoord seizoensrecept gepost. 'I am a foodie' is een platform van diëtisten en voedingswetenschappers die hun kennis delen over gezonde voeding. Kortom: gezond, duurzaam, vers (zonder pakjes en zakjes) en zelf koken.

Keet smakelijk
Recepten om kinderen meer groente te laten eten: lekkere snacks en gezonde maaltijden, die leuk zijn om te zien. Er staan ruim honderd recepten op de website, zowel vegetarisch als veganistisch. De meeste zijn geschikt om samen met kinderen te koken. Keet smakelijk produceert kookboeken en vlogs over koken voor en door kinderen.

Mijn Eetmeter (iOS) | Mijn Eetmeter (Android)
Mijn Eetmeter is een app van het Voedingscentrum om een eetdagboek bij te houden, en advies te krijgen over je eetpatroon. Hiervoor is nodig om een account aan te maken. Als je dagelijks invult wat je eet en drinkt wordt er berekend of je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt dit volgen in een grafiek op de Voedingscentrum-website, en doorklikken naar adviezen over o.a. de hoeveelheid vetten, koolhydraten en zout. Het gaat daarbij om het gemiddelde over enkele weken; je hoeft niet elke dag alles binnen te krijgen. Je kunt het dagboek en de resultaten ook downloaden en printen. De berekeningen en persoonlijke adviezen zijn gebaseerd op de bevindingen van de Gezondheidsraad (van de Schijf van Vijf).
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Recept van de dag (iOS) | Recept van de dag (Android)
De Recept van de Dag-app van TV-zender 24Kitchen stuurt dagelijks een recept voor een gezonde maaltijd. Vlees, vis en en vegetarische gerechten worden daarbij afgewisseld. 24Kitchen maakt uiteraard gebruik van video, maar er is ook een geschreven beschrijving van elk recept. De ingrediëntenlijst is gemakkelijk te gebruiken als een boodschappenlijstje, waarbij je kunt afvinken wat je al in huis hebt. De recepten blijven één week in de app staan.
Platform: iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. Tegen betaling kun je de recepten opslaan.

Slim koken (iOS) | Slim koken (Android)
Handige app van het Voedingscentrum met veel recepten waarin het makkelijk zoeken is. Je kunt instellen dat je vegetariër bent, en een lijst opgeven van etenswaren die je graag of juist niet lust. Ook koken zonder koemelk, ei en gluten is met deze app geen probleem. Als je de gegevens van je huishouden opgeeft zijn de hoeveelheden in de recepten exact op maat, en met een tik op de knop staan ze op een boodschappenlijstje. De instructies bij de recepten zijn wel beknopt: prima als je ervaring hebt in de keuken, maar minder geschikt voor beginners. Omdat een slimme kok niets weggooit geeft deze app bij alle ingrediënten aan hoe je ze het beste kunt bewaren, en hoe lang. Zo kook je zuinig en duurzaam.
Platform: iOS, Android en web.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja.

Variatie in de keuken
Gevarieerde recepten met groente in de hoofdrol, waaronder de favoriete groenterecepten van 'foodies' en BN-ers. Hierbij zijn dagelijkse recepten, maar ook feestelijke hapjes en culinaire hoogstandjes. Alle recepten zijn vegetarisch, sommigen veganistisch. Stichting Variatie in de keuken stimuleert consumenten en professionals om groenterijk te eten.

Vegan Challenge
Veganistische recepten van de Nederlandse vereniging van veganisten: meer dan 150 gezonde gerechten voor alle gelegenheden. Deze database is goed doorzoekbaar, o.a. ook op smaak, moeilijkheidsgraad en allergenen: je kunt direct zoeken op suikervrije, sojavrije, raw, notenvrije en glutenvrije recepten.

Vegetariërsbond
Ruim 150 recepten met een goede zoekfunctie, waarmee je o.a. kunt zoeken op seizoen, keuken, ingrediënt en bereidingstijd. Er zijn ook veganistische recepten bij. De recepten zijn afkomstig uit verschillende bronnen, waaronder culibloggers en kookboekenauteurs. Soms worden er in de recepten bepaalde producten gepromoot. De vegetariërsbond heeft ook een receptennieuwsbrief: 30 dagen lang vegetarische recepten en tips in je mailbox.

Verse oogst
Prima recepten met aandacht voor groenten, fruit en paddestoelen die in Nederland worden geteeld. Handig: bovenaan staan snelle recepten met seizoensgroenten. Je kunt zoeken op vlees, vis en vegetarisch, maar ook op - bijvoorbeeld - bereidingstijd, keuken en dieetinfo (suikervrij, notenvrij, lactosevrij, glutenvrij en koolhydraatarm). Deze website van telersbedrijf The Greenery biedt ook veel informatie over verse producten, zoals herkomst, teelt, bewaring, voedingswaarde en bereidingswijze.

Voedingscentrum recepten
De database van het Voedingscentrum bevat meer dan 1880 recepten, waarbij je goed kunt zoeken naar gerechten die passen in een vegetarisch, cholesterolverlagend, diabetes, glutenvrij of caloriearm dieet. Bij elk gerecht is de voedingswaarde aangegeven. Het Voedingscentrum bedenkt ook gezonde weekmenu's, waarop je je kunt abonneren via e-mail of Whatsapp.

Voedingswaardetabel.nl
Voedingswaardetabel.nl is een bron van informatie over voedingsmiddelen. Je kunt hier opzoeken hoeveel calorieën een bepaald voedingsmiddel geeft, en de hoeveelheid eiwit, suiker en vetten. Er zijn tabellen voor vitamines en mineralen, waar je via Zoeken in de tabel bijvoorbeeld kunt nagaan welke groente de meeste vitamine C bevat: paprika. Voedingswaardetabel.nl is samengesteld door levensmiddelentechnoloog Frans de Jong.
Platform: Online, iOS, Android.
Taal: Nederlands.
Gratis: Ja. In de apps zijn sommige tabellen verkrijgbaar tegen betaling.