Energiebesparings apps

energiebesparing app
Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn: kleine aanpassingen in je huishouding kunnen al veel schelen. Je kunt een eenvoudige bespaartest doen om inzicht te krijgen, maar ook gebruik maken van innovatieve diensten zoals energieverbruiksmanagers.

Energieverbruiksmanagers

Een energieverbruiksmanager is een apparaatje dat de energiemeter uitleest, of een online dienst die dit doet. Dagelijks wordt je gebruik van stroom - en soms ook gas - geanalyseerd om meer inzicht te krijgen in je energieverbruik. Sommige managers meten ook het verbruik van water, warmte en de opbrengst van zonnepanelen. De meetgegevens worden overzichtelijk weergegeven op een display of in een app en zijn veel uitgebreider dan de meterstanden. De meeste verbruiksmanagers werken in combinatie met een slimme energiemeter: nieuwe digitale meters die de meterstanden automatisch (via internet) doorgeven aan je energieleverancier. Rond 2020 zullen de meeste traditionele energiemeters in de EU vervangen zijn door slimme meters.

Slimme meters en privacy
Het bedrijf achter een energieverbruiksmanager krijgt toegang tot de gegevens van je energiemeter. Hiervoor wordt uitdrukkelijk toestemming gevraagd, o.a. voor de frequentie waarmee de meter wordt uitgelezen. In een privacy statement kun je nagaan hoe het bedrijf omgaat met je gegevens. Om na te gaan of de privacy voldoende beschermd is kun je hierbij gebruik maken van een checklist van Consuwijzer.

Energieverbruiksmanagers
Op deze website kun je energieverbruiksmanagers vergelijken, waarbij je o.a. kunt zoeken op meters die zonnepanelen meten. Er zijn veel reviews beschikbaar. Energieverbruiksmanagers is een initiatief van Milieu Centraal.

Energiemanagervergelijker
Ook Vereniging Eigen Huis heeft een vergelijkingswebsite voor energieverbruiksmanagers. De zoekmogelijkheden zijn goed, zodat je bijvoorbeeld ook kunt zoeken naar een privacy vriendelijke verbruiksmeter.

Stroom Meter (iOS)
Met deze app kun je zelf je stroomverbruik onderzoeken in je meterkast. Het enige wat je hoeft te doen is de camera van de iPhone richten op de draaischijf of het LED-lampje van de elektriciteitsmeter. Het stroomverbruik is direct af te lezen. Zo bepaal je het sluipverbruik van je huishouden - door 's nachts te meten - of check je zelf het verbruik van apparaten door ze in en uit te schakelen. Stroom Meter is gemakkelijk te gebruiken maar geeft geen informatie bij de metingen. Of een bepaald stroomverbruik hoog of laag is zul je dus elders moeten uitzoeken. De app is privacy vriendelijk: er worden geen gegevens opgeslagen of doorgegeven. Deze app werkt los van internet, zowel met slimme als 'domme' meters.
Platform: iOS.
Gratis: Ja.

Energie besparen

De Bepaartest
De Bespaartest is een initiatief van Milieu Centraal en het Nibud. Je krijgt 15 tips voor energiebesparing te zien, voorzien van – ietwat flauwe – cartoons. Bij elk advies kun je aangeven of je dit wilt gaan doen. Aan het eind van de test krijg je een overzicht waarop je kunt zien met de door jou gekozen tips duidelijk gemarkeerd, inclusief informatie over hoe je hier het best mee aan de slag kunt gaan.
Platform: Online.

Energie besparen doe je nu
Deze campagne van de overheid is erop gericht mensen te informeren over het isoleren van hun huis, zodat de drempel om maatregelen te nemen wordt verlaagd. Door het beantwoorden van vragen kom je er snel achter wat je in jouw huis nog zou kunnen isoleren en hoe dit in zijn werk zou gaan. Ook praktische vragen zoals 'hoe lang zit ik in de rommel?' worden beantwoord. Daarnaast geeft de website informatie over subsidie en een mogelijke energielening waarmee je de extra isolatie kunt bekostigen.
Platform: Online.

VerbeterUwHuis
Het kan natuurlijk altijd duurzamer. Met deze test kun je zien hoe jij jouw woning kunt 'vergroenen'. Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of het verbeteren van de isolatie. Na het beantwoorden van een aantal vragen over het huis waarin je woont, krijg je een aantal tips en informatie over hoeveel je hiermee kunt besparen. Ook kom je te weten welk energielabel jouw woning (waarschijnlijk) heeft.
Platform: Online.

Vergelijk mijn energieverbruik
Benieuwd hoe jouw hoog of laag jouw energieverbruik is in vergelijking met andere huishoudens? Met deze test van Milieu Centraal kom je er eenvoudig achter. Je vult je gemiddelde elektriciteits- en gasverbruik per jaar in, samen met wat gegevens over het huis waarin je woont. Vervolgens zie je hoe je scoort ten opzichte van andere huishoudens. Als je wilt, kun je meteen doorklikken naar bespaartips.
Platform: Online.

Zonnepanelensimulator
De zonnepanelensimulator van Eneco is een online rekenmodule om te zien wat zonnepanelen je zouden opleveren. Hierbij wordt rekening gehouden met het soort dak, en de echte hoeveelheid zonlicht van het moment. Je kunt een tijdje proefdraaien om te zien wat de virtuele zonnepanelen opleveren, voordat je een beslissing neemt over zo'n investering.
Platform: Online.