Online tuin ontwerpen


tuin ontwerpen
Een tuin kun je gemakkelijk ontwerpen met een online programma: zelf schuiven met terras, meubilair, gazon, vijver en borders.

In deze handleiding wordt gebruik gemaakt van het online ontwerpprogramma Floorplanner. Met de gratis versie kan één ontwerp worden gemaakt. De tuin kan in 3D van alle kanten worden bekeken.

 1. Ga naar Floorplanner en maak een gratis account aan. Het is ook mogelijk om in te loggen met een Google Account.

 2. Kies: Begin een nieuw plan.

 3. De omtrek van de tuin
  Ga naar "Constructie" en klik op het eerste icoon. Teken de omtrek van je tuin. Je ziet nu een vlak met een zwarte muur eromheen. Belangrijk: zoek zonodig de juiste maten op. Als de ingevoerde maten goed zijn klopt het gehele ontwerp. Later aanpassen is altijd meer werk. Zoom zonodig in - via de pijltjes aan de linkerkant - voor een groter beeld.

 4. tuin ontwerpen 1

 5. De indeling van de tuin
  Ga naar het kleine venster "Constructie" en klik op het tweede icoon. Maak hiermee verschillende vlakken aan, bijvoorbeeld voor terras, borders en gazon. Als een vlak is aangemaakt klik je erop tot er een wit venster verschijnt: klik dan op de zwarte "i". Er opent nu een venster waarin je een achtergrond voor het vlak kan kiezen, zoals gras, aarde of tegels.

 6. tuin ontwerpen 2

 7. De omheining van de tuin
  De zwarte lijnen stellen muren voor. Om een muur te verwijderen kun je deze aanklikken, en op de prullenbak klikken. Let op dat er één muur is geselecteerd, er niet meerdere. De muur van het woonhuis heb je nodig om de deur(en) te bevestigen. Ga naar het derde icoon - een heg - voor heggen en hekken. Nog meer hekken en schuttingen zijn te vinden onder het vierde icoon bij "Tuin objecten". Deze kun je in je ontwerp slepen.

 8. tuin ontwerpen 3

 9. Openslaande deuren
  Deuren en ramen zijn te vinden bij het vierde icoon onder "Deuren en ramen". Deze kun je in het ontwerp slepen.

 10. tuin ontwerpen 4

 11. Planten en tuinmeubels
  De tuin is nu verder in te richten met planten, bomen, tuinmeubels, tuinhuisjes, vijvers, lampen en andere objecten. Zwembaden, zandbakken en schommels zijn te vinden onder "Sport en spel".

 12. tuin ontwerpen 5

 13. 3-D ontwerp Klik op de knop 3D om het tuinontwerp van alle kanten te bekijken.

 14. tuin ontwerpen 6

 15. Opslaan, printen en downloaden
  Klik op "Sla wijzigingen op" om het ontwerp op te slaan. Het is terug te vinden onder "Dashboard". Klik op de printknop rechtsboven om het ontwerp te printen. Met een gratis account is het niet mogelijk om het ontwerp te exporteren in hoge resolutie. Je kan het wel opslaan op de computer door een screenshot te maken.