Organigram maken


organigram maken
Organigram nodig? Handleiding voor het zelf maken van een organigram met Google Drive, of het online diagrammenprogramma Gliffy.

Organigram maken met Google Drive

Google Drive is de clouddienst van Google, waar documenten kunnen worden gemaakt en opgeslagen. De mogelijkheden van Google Drive zijn vergelijkbaar met Microsoft Office, maar dan eenvoudiger. Met het tekenprogramma in Google Drive kunnen ook organigrammen worden gemaakt. Het werkt snel. Om Google Drive te gebruiken is een Google account - hetzelfde als een Gmail account - nodig.

 1. Ga naar Google Drive.
 2. Klik op Maken - Tekening. Er wordt een nieuwe tekening aangemaakt.
 3. Klik op Invoegen - Tekstvak. Je ziet nu een blokje, dat je op de pagina kan plaatsen.
 4. Door het blok te kopiëren (Ctrl-C) en te plakken (Ctrl-V) kun je snel een aantal blokken aanmaken. Let bij het plaatsen van blokken op de rode lijn: daarmee wordt aangegeven dat de blokken recht onderelkaar - of naast elkaar - staan.
 5. Klik op het lijn-icoon om lijnen tussen de blokken te trekken. Om een rechte lijn te trekken druk je de Shift-toets in. Klik op de Escape-toets om te stoppen met het trekken van lijnen.
 6. Klik met de rechtermuisknop op een blok, en kies Tekst bewerken om in het blok te typen.
 7. De achtergrondkleur van een blok is aan te passen door een blok te selecteren, en op het emmer-icoon te klikken. De kleur van de lijn om het blok is aan te passen met het potlood-icoon.

  organigram

 8. Het organigram wordt automatisch opgeslagen door Google Drive. Je kan het bestand downloaden als een PDF of foto via Bestand - Downloaden.

Organigram maken met Gliffy

Gliffy is een online grafiekenprogramma met veel mogelijkheden. Je hoeft er niets voor te installeren, en het werkt goed. Gliffy heeft veel kant-en-klare tekenobjecten, die helemaal aan te passen zijn. Het trekken van lijnen en het slepen van objecten gaat zeer gemakkelijk. Gliffy is Engelstalig.

 1. Ga naar Gliffy en klik op Start drawing.
 2. Sleep een rechthoek uit het menu aan de linkerkant naar het werkveld. In het blok opent direct een veld om tekst in te voeren.
 3. Klik met de rechtermuisknop op een blok, en kies Copy. Door de cursor in het werkveld te plaatsen en Paste Here te kiezen kun je nu meerdere gelijke blokken neerzetten.
 4. Blokken zijn eenvoudig te verplaatsen, waarbij met hulplijnen wordt aangeven of ze recht staan.
 5. Klik op het lijn-icoon in het bovenste menu om lijnen tussen de blokken te trekken. Als je het raster van het werkveld volgt worden er automatisch rechte lijnen getrokken.
 6. De achtergrondkleur van een blok is aan te passen door een blok te selecteren, en op het vierkant te klikken. Er opent een venster met een aantal opties. De achtergrondkleur is aan passen via het vierkant-icoon, de lijn via het potlood-icoon.

  organigram

 7. Klik op File - Save om het organigram op te slaan op de Gliffy website. Er wordt nu om een registratie gevraagd. Na registratie kun je de bestanden downloaden via File - Export in o.a. PDF en JPG.
 8. Een gratis Gliffy account biedt de mogelijkheid om vijf diagrammen op te slaan. Er zijn betaalde abonnement met meer mogelijkheden.