Anti-malware programma's


spyware
Malware - of spyware - is kwaadaardige software, die bijvoorbeeld zoekbalken, reclame of favorieten op de computer zet. Ook kan de computer traag of instabiel worden. Er zijn speciale programma's om dit soort software van de computer te verwijderen.
Voorkom problemen
  1. Gebruik een recente browser. Meer informatie: Is mijn browser verouderd?
  2. Installeer de updates van je besturingssysteem.
  3. Let op bij het installeren van software dat er geen extra programma's op de computer worden geïnstalleerd, zoals toolbars. Dit kan spyware of malware zijn.

Ransomware
Als de computer 'gegijzelt' wordt, en er losgeld wordt gevraagd om je systeem of bestanden weer toegankelijk te maken, dan heb je te maken met ransomware. Kijk voor het verwijderen hiervan op: Ransomware verwijderen

Anti-malware programma's


Microsoft Security Essentials
Het gratis beveiligingspakket van Microsoft biedt bescherming tegen spyware, virussen en malware. Het is klein, en werkt onopvallend op de achtergrond.
Platform: ingebouwd in Windows 10, 8, 7 en Vista.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

Malwarebytes Anti-Malware
Zeer goed programma om kwaadaardige software op te sporen en te verwijderen. Een scan om de computer te controleren duurt meestal niet langer dan 10 minuten. De gratis versie biedt geen permanente bescherming tegen indringers: je moet het programma handmatig aanzetten.
Een Nederlandse handleiding is te vinden op: Handleiding MalwareBytes Anti-Malware
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista.
Nederlands: Ja.
Gratis: Gratis versie (zonder permanente bescherming).

Spybot Search & Destroy
Uitstekend programma dat dialers, spyware en andere ongewenste indringers verwijdert. Het is eenvoudig in gebruik, met uitgebreide opties voor ervaren gebruikers. Spybot bevat ook extra tools voor het opsporen van botnets en het definitief wissen van bestanden.
Platform: Windows (alle versies).
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.

SpyShelter Anti-Keylogger
Dit programma beschermt de computer tegen keyloggers en andere monitoringssoftware: programma's die toetsaanslagen of schermbeelden opslaan en doorgeven aan kwaadwillenden. SpyShelter Anti-Keylogger versleutelt toetsaanslagen versleutelen, zodat er geen leesbare informatie kan worden verkregen.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista.
Nederlands: Nee.
Gratis: Gratis versie met beperkte moglijkheden, en betaalde versies.

SpywareBlaster
SpywareBlaster verwijdert geen spyware, maar zorgt dat het niet meer binnenkomt. Verdachte ActiveX programma's worden geblokkeerd, het systeem wordt in de gaten gehouden en het programma zorgt zelf voor updates (net als een virusscanner).
Platform: Windows (alle versies).
Nederlands: Nee.
Gratis: Ja.

Spyware Terminator
Sterke bescherming tegen alle soorten malware. Spyware Terminator scant in real time, en zorgt voor automatische updates. Het werkt eenvoudig, maar biedt ook veel mogelijkheden voor ervaren gebruikers.
Platform: Windows 10, 8, 7, Vista.
Nederlands: Ja (het programma, de website is Engels).
Gratis: Ja.

Windows Defender en Smartscreen
Dit is de ingebouwde anti-malware en antivirussoftware van Windows 8 en 10. Het is gratis en wordt dagelijks voorzien van updates. Defender biedt bescherming tegen spyware, virussen en andere malware en doet niet onder voor betaalde pakketten. Windows Smartscreen beschermt tevens tegen onbetrouwbare apps, websites en downloads. Om te controleren of Defender is ingeschakeld typ je "defender" in het blokjesscherm en klik je op Windows Defender. Om Defender te gebruiken is het nodig om andere antivirussoftware van de computer te verwijderen.
Platform: Ingebouwd in Windows 10, 8 en Windows RT.
Nederlands: Ja.
Gratis: Ja.