Privacy online

privacy online

Voorkom cyberpesten, identiteitsdiefstal en het hacken van accounts: ga zorgvuldig om met persoonlijke gegevens op internet.

Bescherm jezelf

Wees voorzichtig met het posten van persoonlijke zaken op forums, sociale netwerken en bij het chatten. Het is niet erg om op internet te staan: de meeste mensen staan ook in het telefoonboek. Maar het kan onprettig zijn als privé-zaken via Google voor iedereen zichtbaar zijn. Gebruik daarom een nickname bij het posten op websites, of vermeld alleen je voornaam. Je bent dan veel moeilijker te Googelen.

Denk aan de privacy van anderen

Ga zorgvuldig om met de privacy van anderen: kijk altijd kritisch naar de foto's en de informatie die je op internet deelt. Alles wat je online zet kan worden doorgestuurd en terechtkomen in een grotere groep. Tieners schamen zich vaak voor de foto's en informatie die hun ouders over hen posten op Facebook.

Privacy op sociale netwerken

 1. Bedenk dat posts op Facebook, Twitter en andere netwerken niet privé zijn: er kijken altijd mensen mee. Je kan een bericht uiteraard verwijderen, maar dan kan het al door anderen zijn doorgestuurd.

 2. Activiteiten op sociale netwerken hebben soms een groter bereik dan je denkt: Facebook likes zijn bijvoorbeeld altijd openbaar. Kijk voor het afschermen hiervan op: Facebook privacy instellingen aanpassen

Privacy op openbare computers

Computers in openbare ruimtes - zoals internetcafé's - zijn niet veilig. Je kunt ze gebruiken om te surfen, maar het is niet verstandig om ergens in te loggen. Als het niet anders kan, maak dan gebruik van het schermtoetsenbord

Privacy op openbare Wifi netwerken

Openbare Wifi netwerken zijn niet veilig, ook niet als ze beveiligd zijn met een wachtwoord. Hackers kunnen relatief gemakkelijk toegang krijgen; dat betekent dat er kan worden gezien wat je op internet doet, en je wachtwoorden achterhaald kunnen worden. Je kunt openbare Wifi netwerken alleen veilig gebruiken met een VPN - Virtual Private Network - dat je dataverkeer geheel versleuteld. Kijk voor informatie over VPN op: VPN voor beginners.

Privacy op het werk

 1. Als je in een omgeving werkt waar mensen vrij in- en uitlopen: log uit als je de werkplek verlaat. Als je ingelogd blijft kunnen anderen je email lezen, en onder jouw naam berichten achterlaten op internet.

 2. Houd er rekening mee dat systeembeheerders de e-mail kunnen lezen, en het internetbezoek kunnen volgen. E-mail is niet vertrouwelijk.

 3. Ga zorgvuldig om met een bedrijfs e-mailadres. Laat dit adres niet achter op forums of sociale netwerken.

Privacy thuis

 1. Zet een wachtwoord op de computer.
  Een wachtwoord houdt huisgenoten uit je spullen, en voorkomt misbruik van je gegevens - identiteitsdiefstal - als de computer wordt gestolen.
  Zie: Een wachtwoord op de computer zetten

 2. Als je een computer deelt met anderen, zorg er dan voor dat iedereen een eigen gebruikersaccount heeft.
  Zie: Gebruikersaccounts aanmaken

 3. Zorg dat een draadloos netwerk (WiFi) is afgeschermd met een wachtwoord: anderen kunnen op internet gaan via jouw IP-adres, en daarvan misbruik maken.
  Zie: Wifi installeren